Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Διακήρυξη Δικαιωμάτων των Κητωδών

  

Η παρούσα διακήρυξη αποτελεί απόσταγμα Ακαδημαϊκού Συνεδρίου στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι της Φιλανδίας που ανακοινώθηκε στις 22 Μαϊου 2010.



1. Το κάθε άτομο που ανήκει στην οικογένεια των κητωδών έχει δικαίωμα στη ζωή.

2. Κανένα άτομο της οικογένειας αυτής δεν επιτρέπεται να γίνεται αντικείμενο κανενός είδους εκμετάλλευσης σε συνθήκες αιχμαλωσίας, βίαιης μεταχείρησης, ή μεταφοράς από το φυσικό του περιβάλλον.

3. Όλα τα κητώδη έχουν δικαίωμα στην ελευθερία της κίνησης και της παραμονής στο φυσικό τους περιβάλλον (βιότοπο).

4. Κανένα μέλος της οικογένειας αυτής δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ιδιοκτησίας για καμία χώρα, επιχείρηση, εταιρία ή σωματείο, καθώς επίσης και για οποιαδήποτε ομάδα ατόμων ή μεμονωμένο άτομο.

5. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο διαβιούν τα κητώδη αποτελεί ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

6. Η έλλειψη σεβασμού και η οποιαδήποτε διατάρραξη ή αποδιοργάνωση των κοινωνικών ομάδων των κητωδών αποτελεί επίσης παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

7. Όλες οι ελευθερίες, τα δικαιώματα και οι κανόνες που καθορίζει η παρούσα διακήρυξη θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο προστασίας τόσο από την Διεθνή Νομοθεσία όσο και από τις κατά τόπους νομοθεσίες των διαφόρων χωρών.

8. Τα κητώδη υπάγονται σε μία κατηγορία εμβίων όντων, για τα οποία τα δικαιώματα, οι ελευθερίες και οι κανόνες που αφορούν στην αντιμετώπισή τους οφείλουν να εφαρμόζονται ΔΙΕΘΝΩΣ.

9. Κανένα κράτος, επιχείρηση, εταιρία, σωματείο ή οποιαδήποτε ομάδα ατόμων (όπως επίσης και κανένα άτομο μεμονωμένα) δεν επιτρέπεται να εμπλακεί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα υπονομεύει αυτούς τους κανόνες, τα δικαιώματα κα τις ελευθερίες.

10. Η παρούσα διακήρυξη δεν αποτρέπει καμία χώρα από την ψήφιση ακόμα αυστηρότερης νομοθεσίας όσον αφορά στα δικαιώματα των κητωδών.

Ζητάμε από τα Ηνωμένα Έθνη να κάνει αυτήν την διακήρυξη ΝΟΜΟ!! Όσοι συμφωνούμε υπογράφουμε εδώ.

Μετάφραση
Filikaki Tataimouκτηνίατρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου