Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

«Η έκτη αίσθηση των δελφινιών» (Εco News 24.I.2011)

Νέα μελέτη επιστημόνων αναφέρει ότι τα ρινοδέλφινα μιμούνται τις κινήσεις άλλων δελφινιών ακόμα και όταν τους έχουν «κλείσει» τα μάτια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, στο Ερευνητικό Κέντρο για τα Δελφίνια στη Φλόριντα, η Dr. Kelly Jaakkola έκανε ένα πείραμα κλείνοντας τα μάτια σε ένα αρσενικό ρινοδέλφινο τον Tanner, με πλαστικά αδιαφανή γυαλιά και μελέτησε τις αντιδράσεις του.
Ο Tanner αν και με δεμένα τα μάτια είχε πλήρη αντίληψη του περιβάλλοντος του και επαναλάμβανε τις κινήσεις των άλλων δελφινιών που ήταν μέσα στη πισίνα.
Η Dr. Kelly Jaakkola δήλωσε ότι τα δελφίνια χρησιμοποιούν υπερήχους για να καταλαβαίνουν το περιβάλλον τους, την τροφή τους και να εντοπίζουν αντικείμενα κάτω από το νερό.
Στο μεγάλο και καμπύλο μέτωπό των δελφινιών βρίσκεται το σύστημα ηχοεντοπισμού, ένα είδος σόναρ, που τους βοηθάει να προσανατολίζονται και να βρίσκουν την τροφή τους.
Τα δελφίνια μεταξύ τους έχουν αναπτύξει ένα είδος επικοινωνίας  με σφυρίγματα και ήχους που παράγουν τα σαγόνια τους.
Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε στο International Journal of Comparative Psychology και αφορά κυρίως τη νοημοσύνη τους.
Το συγκεκριμένο Ερευνητικό Κέντρο φιλοξενεί 22 δελφίνια.
Η εκπαιδεύτρια του Tanner, Emily Guarino του έκλεισε τα μάτια με αδιαφανή πλαστικά γυαλάκια και τον ρώτησε αν είναι έτοιμος. Εκείνος με τη σειρά του «χτύπησε» με τα πτερύγια του το νερό για να δηλώσει ότι είναι.
Ο Kibby ήταν το δεύτερο δελφίνι που συμμετείχε στο πείραμα, στο οποίο δεν του είχαν κλείσει τα μάτια.
Του ζητήθηκε από μια άλλη εκπαιδεύτρια να «χαιρετήσει» και εκείνος χτύπησε τα πτερύγια του στο νερό.
Η Guarino  ζήτησε από τον Tanner να κάνει ότι έκανε ο Kibby και επανέλαβε τις κινήσεις του αν και είχε «κλειστά» τα μάτια του.
Η Dr. Kelly Jaakkola τόνισε ότι τα καινούργια στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη θα βοηθήσει να βρεθούν τρόποι για τη διάσωση των δελφινιών.
Επίσης, πρόσθεσε ότι η μελέτη θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης νοημοσύνης.
Για το econews

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου