Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

«Δυσκίνητα» τα δελφίνια κατά την εγκυμοσύνη (Εco News 24.XI.2011)

Στο μισό μειώνεται η ταχύτητα των δελφινιών όταν βρίσκονται στα τελευταία στάδια της κύησης, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Τα συμπεράσματα της μελέτης, που δείχνει πόσο πολύ επενδύουν τα ζώα στη φροντίδα των εμβρύων τους, δημοσιεύτηκαν στην Επιθεώρηση Πειραματικής Βιολογίας.

Αρχικά, η επικεφαλής της μελέτης, Shawn Noren, ενδιαφερόταν για το πώς τα δελφίνια μαθαίνουν να κολυμπούν, ωστόσο στο πλαίσιο της έρευνας, στη Χαβάη, ενθουσιάστηκε από τον τρόπο με τον οποίο τα θηλυκά δελφίνια αντιμετώπιζαν την εγκυμοσύνη τους.

Η δρ. Noren τράβηξε βίντεο, συνολικής διάρκειας 30 ωρών, με δυο θηλυκά δελφίνια να κολυμπούν και μελέτησε τη συμπεριφορά τους 10 ημέρες πριν την κύηση μέχρι και δυο χρόνια μετά.

Όπως διαπίστωσε, τους 12 μήνες της εγκυμοσύνης τους η κοιλιά των δελφινιών φουσκώνει και σταδιακά η ταχύτητά τους μειώνεται στο μισό.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μικραίνει το «τόξο κίνησης» της ουράς τους, η μηχανική κίνηση πάνω – κάτω που τους δίνει ώθηση στο νερό.

Τα νέα ευρήματα θεωρούνται ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη αποτελεσματικών μεθόδων προστασίας των δελφινιών και των οικοσυστημάτων τους.

econews

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου